Onze eerste momenten in Band

Hallo iedereen!

Na een lange reis zijn we dan eindelijk aangekomen in Band. Ongeveer om 14:30 vertrok ons vliegtuig richting Cluj Napoca in Roemenië. De vlucht is goed verlopen en we zijn allemaal veilig aangekomen. Vanaf het vliegveld zijn we met busjes naar Band gereden.

WP_20150711_13_09_02_Raw

Toen we Roemenië binnenkwamen merkten we vrijwel meteen dat dit een heel ander land dan Nederland is. Het land bestaat uit veel groene weilanden en heuvels. Het leven in Roemenië is veel primitiever dan het leven in Nederland. Het meest bijzondere wat ik tegenkwam tijdens de reis, waren mensen die met paard en wagen melk aan het vervoeren waren. Dat zie ik in Nederland niet erg vaak gebeuren!  Ook zie je dat de bevolking van Roemenië erg zelfvoorzienend is aan de kleine boerderijtjes die vrijwel in het hele land te vinden zijn. In de reis vanaf het vliegveld naar Band zijn we geen steden tegengekomen.WP_20150711_14_37_42_Raw

Na twee uur reizen kwamen we om 21:00 in Berghia aan. We hebben kennis gemaakt met de dominee, die voor ons onderdak heeft gezorgd én voor ons eten die dag. Het eten was erg lekker, en dat was volgens mij voor veel van ons toch wel een grote verassing.

Op zondag 12 juli, zijn we om 10:00 naar een kerkdienst in Band gegaan. Dit was het eerste moment dat we echt met de bevolking van Band in aanraking kwamen. Het moment dat we binnenkwamen, merkten we meteen dat dit een hele andere kerk is dan in Houten. Natuurlijk wisten we dat al wel een beetje, maar had een deel van ons dit niet verwacht. De muziek stond keihard aan en twee mannen zongen vrolijk met de muziek mee. We voelden ons meteen welkom. Toen de dienst begon, denk ik dat ik voor velen spreek, als ik zeg dat we erg blij waren met de tolk die met ons mee was. Van Roemeens konden we op dat moment namelijk niets verstaan. De dienst was heel anders dan bij ons. Op het moment dat wij bidden, zijn we allemaal stil. In de kerk in Band, zijn ze dat niet. Het is daar normaal als iedereen door elkaar heen bid. Maar ook wij mochten toch een beetje van de Nederlandse cultuur aan de mensen in Band brengen door een lied voor hen te zingen. Dit vonden de mensen erg mooi en ontroerend.

IMG_6302

Toen de kerkdienst voorbij was, hebben we een rondleiding door het dorpje Band gekregen. Een aantal mensen uit de kerk hebben ons het deel waar de zigeuners van Band wonen laten zien. We mochten zelfs een kijkje nemen in een aantal huizen van hen. In Band wonen ongeveer 2500 tot 3000 zigeuners en veel van hen wonen met negen of meer mensen in één huis. De kinderen waren ontzettend enthousiast om ons te zien en knuffelden en kusten ons om ons welkom te heten in hun dorp. Dit vonden we hartverwarmend.

IMG_6346

Vandaag staat ons nog een lange dag te wachten. Vanmiddag gaan we naar de kerk in Berghia en gaan we de jongeren uit die kerk ontmoeten. Morgen begint onze eerste dag en gaan we nog verder kennis met de kinderen maken. Het is erg leuk dat we al een aantal namen van deze kinderen kennen en een deel van hen herkennen.

We hopen deze week een betere band met de kinderen uit Band te krijgen. We hebben ontzettend veel zin in deze week en we houden jullie op de hoogte!

IMG_6333

Heel veel liefs uit Band!

5 gedachtes over “Onze eerste momenten in Band

  1. Ja , het was een mooie dag. Geen wanklank gehoord. Wat een leuke groep, die zijn best doet het voor iedereen gezellig te maken. Leuke integratie met hongaarse jongeren. Ze leren elkaar nu kaartspelletjes. …..

    Like

  2. Hoi beste jongens en meiden,

    Het is goed om te horen dat jullie een goede start hebben gemaakt in Band. Het is te begrijpen dat jullie eerste ervaringen een bijzondere impact hebben en dat deze omgeving en bevolking compleet anders is. Eerst wist je het door de verhalen die hierover verteld zijn, nu zie je het, ruik je het, voel je het en proef je het. We wensen jullie een hechte band onderling en vooral ook veel lol samen! We bidden voor jullie allemaal vanuit Frankrijk. God is overal!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s