Het verblijf, de jongens-/meidenmiddag en vorderingen in de bouw!

P1260737

Hoi allemaal!

We zijn net terug van een intensieve, maar leuke middag met de kinderen uit Band. We hebben gevoetbald en lekker gespeeld met de meiden, maar voordat ik daar verder op in ga lijkt het me leuk om wat foto’s van ons verblijf in Berghia te laten zien!

P1260943

Als je aan komt rijden met een van de drie busjes (oud, maar mét airco!) moet er eerst iemand uit de wagen springen om deze mooie houten poort open te doen.

P1260944

Als je eenmaal door de poort bent zie je aan je rechterhand het verblijf van de meisjes. De huizen en de kamers in het algemeen zien er echt onwijs goed uit voor Roemeense begrippen. Netjes, niet vies, en lekker ruim.

P1260945

Als je iets verder loopt en naar links kijkt, straalt het gebouw waarin de jongens slapen en waarin we eten je tegemoet. (28 graden en volle zon op dit moment!)

P1260949

Ook de eetkamer ziet er netjes uit, en er is genoeg ruimte. De vlaggetjes voor Boukjes verjaardag hangen er nog!

P1260947

Hier op de foto zie je rechts wat mensen rondom de kampvuurplek zitten. Bijna elke avond maken we wel een vuurtje, kletsen we, en spelen we Weerwolven. De Hongaren zijn er ’s avonds vaak ook.


Zo, tot zover ons verblijf. Nu wat over alle activiteiten die we gedaan hebben met de kinderen en de vorderingen in de bouw de afgelopen twee dagen.

Het kinderwerk

P1260797

Gisterochtend, woensdag, hebben we het bij het kinderprogramma over Samuel gehad. Na het vertellen van het verhaal (verteld door Marlouta, de geweldige tolk die een weekje met ons mee is) en het uitbeelden ervan, gingen we aan de slag met het werkje. De kinderen deden leuk mee en de chaos was goed te overzien. ’s Middags hadden we een jongens- en meisjesmiddag georganiseerd.

P1260764

Met de meiden hebben we gezellig ‘gemake-upt’, wat ze ontzettend leuk vonden. Nagels lakken, haren doen, oogschaduw en lippenstift; ze konden er geen genoeg van krijgen. Leuk feitje bij de bovenstaande foto: je ziet de handen van een Hongaars en een Roemeens meisje. Ze naderen elkaar, ze tonen liefde voor elkaar. Iets wat in deze omgeving niet gebruikelijk is. Mooi om te zien. De Roemeense jongens hebben we meegenomen naar het voetbalveld.

Vandaag, donderdag, hebben we het met het kinderwerk gehad over David en Goliath. Met simpele materialen, waaronder eierdozen en gekleurd ijzerdraad, hebben we een mier gemaakt. Een mier is net als David klein, maar ook ontzettend sterk. De kinderen waren hartstikke trots op hun zelfgemaakte mier!

In de middag zijn we weer naar het sportveld gegaan, waar we hebben gevoetbald en gespeeld. Het is leuk om te zien dat voornamelijk op het sportveld de jongens steeds minder agressief worden en zich meer aan de spelregels gaan houden. Hierin is een verbetering te zien ten opzichte van vorige jaren.

P1260893

P1260925

De bouw

In de bouw schieten we lekker op. Op woensdag is de heel de badkamer geverfd en zijn er tegels geplaatst. Ook is het gat wat in de buitenmuur zat (veroorzaakt door een deur die eerder al was weggehaald) dichtgemetseld. Het ziet er goed uit.

Vandaag bestond het bouwteam voor een groot deel uit meiden. We hebben de beschadigde stukken plamuursel van de buitenmuur weggesneden, en de gaten in de isolatie met piepschuim opgevuld. Het gaat hartstikke lekker! Wel merken we dat de Roemenen die meewerken in de bouw af en toe een beetje het werk uit de handen van de meisjes trekken.

P1260837

De Hongaren

We verblijven in de gebouwen die horen bij de Hongaarse gemeente in Berghia. Zoals jullie misschien wel weten gaan er elke dag een stel Hongaarse jongens en meisjes mee naar Band. Ontzettend leuk, en ook heel goed dat zij op deze manier hun vooroordelen over de Roma’s proberen te overwinnen.

Gisteravond hebben de Hongaren ons uitgenodigd voor hun dansavond. Een avond waarop ze eigenlijk hun danspasjes zouden oefenen, maar speciaal voor ons hebben ze een voorstelling van 3 kwartier gehouden. Hongaarse muziek kwam uit de speakers, en de voetjes gingen van de vloer! En dat niet alleen: in de Hongaarse volksdans is het ook gebruikelijk dat de meisjes heel hard meezingen en dat de mannen geluid maken door keihard op zichzelf te slaan. Vooral grappig toen Eric het ook even ging proberen 🙂

Kort samengevat: we hebben het goed hier! Bedankt voor het lezen, we houden jullie op de hoogte!

Veel liefs uit Band en groetjes van Anniek!

4 gedachtes over “Het verblijf, de jongens-/meidenmiddag en vorderingen in de bouw!

 1. Super leuk weer om te lezen! Leuk om te zien waar jullie verblijven:) En wat gaaf om de toenadering tussen Hongaren en Roemenen te zien:)

  Like

 2. Hoi jongens en meiden,

  Wat hebben jullie een mooi verblijf en een leuke tuin! Wat mij in dit verhaal trof, was dat door jullie aanwezigheid en de activiteiten, de hongaarse en roemeense jongeren elkaar ontmoeten. Top! Ik zie het als een zegen op jullie werk. Dank onze God en Vader voor nieuwe verbindingen.

  Succes en een mooie zondag gewenst allemaal.

  Hartelijke groet,
  Sandra Smit

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s